RSS
wtorek, 06 sierpnia 2013

szklarniowy

19:51, kulbuczek4
Link
poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Składniki

  • 1 zielony ogórek (pokrojony w drobną kostkę)
  • 4 łyżki keczupu
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzenia

Z orzechów usunąć skórkę.

Posiekać.

Wymieszać składniki ze sobą.

Zmielić.

Podawać schłodzony

Tagi: dip
12:07, kulbuczek4
Link
piątek, 03 sierpnia 2012

Składniki

  • 20 ml białego rumu
  • 20 ml ginu
  • 10 ml cointreau
  • 10 ml soku cytrynowego
  • 2 kostki lodu

Sposób przyrządzenia

Wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą wymieszać w shakerze

Tagi: rum
14:43, kulbuczek4
Link
czwartek, 02 sierpnia 2012

Składniki

  • suszone śliwki (dowolna ilość)
  • migdały (tyle
  • ile śliwek)
  • plastry boczku (tyle ile śliwek)
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przyrządzenia

Suszone śliwki (wybrać dobry miękki gatunek np.

Jugosłowiańskie) wypestkować.

Każdą śliwkę nadziać migdałem, a następnie owinąć cienkim paseczkiem boczku i spiąć wykałaczką, by boczek się nie rozwinał.

Smażyć kilka minut na patelni, by boczek się przyrumieniłze wszystkich stron.

Śliwki w szlafroczkach to dobra przekąska do alkoholu :)

Tagi: śliwki
09:53, kulbuczek4
Link
wtorek, 31 lipca 2012

Składniki

  • 20 foremek do wypiekania babeczek lub forma do tart
  • 3/4 kostki masła
  • około 3-4 szklanek mąki pszennej
  • 0
  • 5 szklanki cukru-pudru lub zwykłego białego
  • 40 dag. jagód
  • śmietanka 30%

Sposób przyrządzenia

Mąkę przesiewamy wraz z cukrem-pudrem.

Dodajemy pokrojone w kostkę masło (najlepiej gdyby miało temperaturę pokojową)i ugniatamy do uzyskania gładkiej masy.

Wstawiamy do lodówki na 15 min.

Ubijamy śmietanę (wcześniej trzeba ją schłodzić w zamrażalniku lub lodówce) i dodajemy jagody, pozostawiając kilka do dekoracji.

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.

Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy na grubość 1 cm i wyklejamy babeczki.

Następnie nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy na rumiano około 20 min.

Po wystygnięciu babeczki ostrożnie wyjmujemy z foremek i nakładamy farsz.

Zamiast jagód możecie użyć owoców na jakie macie akurat ochotę:)

Tagi: kruche
12:40, kulbuczek4
Link
poniedziałek, 30 lipca 2012

Składniki

  • 1 wędzone udko z kurczaka
  • 1 słoik czarnych oliwek bez pestek
  • 4 pomidory
  • 3 ogórki
  • 20 dag żółtego sera
  • majonez.

Sposób przyrządzenia

Mięso z kurczaka pokroić.

Oliwki pokroić w paski.

Ogórki, pomidory i żółty ser pokroić w kostkę.

Dodać majonez, wymieszać.

Można odrobinę osolić

Tagi: sałatka
10:13, kulbuczek4
Link
sobota, 28 lipca 2012

Składniki

  • śmietana kremówka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta cukru waniliowego
  • truskawki

Sposób przyrządzenia

Truskawki dokładnie myjemy i wstawiamy do lodówki by były świeże śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier i cukier waniliowy dokładnie mieszamy delikatnie truskawki możemy polać bitą śmietaną lub maczać je w niej

Tagi: truskawki
14:28, kulbuczek4
Link
czwartek, 26 lipca 2012

Składniki

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 100 g mąki pszennej
  • 250 g mąki gryczanej
  • 1 żółtko
  • 50 ml roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • olej roślinny do smażenia
  • dodatki
  • gęsta śmietana 18%
  • cienko pokrojony wędzony łosoś
  • koperek
  • kawałki cytryny
  • świeżo zmielony czarny pieprz;

Sposób przyrządzenia

Mieszam drożdże z cukrem, 1 /4 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki pszennej, przykrywam ściereczką i odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia.

W większej misce mieszam przesianą mąkę gryczaną z resztą mąki pszennej i resztą mleka, żółtkiem, roztopionym masłem oraz solą.

Nastepnie dodaje podrośnięte drożdże, mieszam, przykrywam i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.

Na rozgrzaną patelnię teflonową z olejem nakładam ciasto łyżką stołową.

Bliny smażye z dwóch stron na złoty kolor.

Podaje ze śmietaną na której układam kawałkami łososia wędzonego i posiekany koperek, skrapiając sokiem z cytryny i oprószam świeżo zmielonym czarnym pieprzem

Tagi: bliny
11:32, kulbuczek4
Link
wtorek, 24 lipca 2012

Składniki

  • 50 dag mąki
  • 15 g drożdży
  • 30 ml wody
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Sposób przyrządzenia

Cukier puder wymieszać z ciepłą wodą, drożdże rozpuścić w 1 /4 ilości tej słodkiej wody i odstawić na 10 min.

Do miski wsypać mąkę, sól, wlać oliwę i resztę wody.

Dodać drożdże, a ciasto wyrabiać tak, by było ścisłe.

Masę przełożyć na stolnicę i elkko rozwałkować.

Miskę natłuścić, przełożyć do niej ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godz, by urosło.

Powinno podwoić swą objętość.

Ciasto wyjąć, podzielić na 8 części i formować chlebki.

Owalne placki wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i pozostawić w cieple ok 30 min.

Posmarować wodą chlebki i piec w piekarniku nagrzanym do 230 st ok 6 minut.

Wyjąć gdy będą pulchne i złociste.

Tajemnicą chlebków pitta jest ciepło, w którym muszą być przygotowywane.

Miskę do której będą przekładane drożdże praz blachę piekarnika na której będą pieczone chlebki, należy wcześniej zagrzać

Tagi: chlebki
14:20, kulbuczek4
Link
poniedziałek, 23 lipca 2012

Składniki

  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 puszka kukurydzy 425 ml
  • 1 puszka ananasów 580 ml
  • 2 jajka
  • 2 kiszone ogórki
  • 1 papryka czerwona
  • 10 dag obranych orzechóow włoskich
  • 200 ml śmietany gęstej i kwasnej
  • 12 dag majonezu
  • 1/2 szklanki ketchupu
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzenia

Jajka ugotować na twardo.

Sałatę umyć, porwać na małe kawałki.

Kukurydze osączyć na sitku.

Ananasy osączyć, pokroić na kawałki.

Sałatę, kukurydzę, kawałki ananasa oraz orzechy przełożyć do miseczki.

Majonez wymieszać ze śmietaną i ketchupem.

Przyprawić sos do smaku pieprzem, papryką w proszku i solą.

Paprykę oczyścić.

Ogórki, paprykę i jajka pokroić w kostkę, dodać je do sosu, wymieszać.

Sos przelać do sosjerki i podawać osobno

Tagi: sałatka
13:07, kulbuczek4
Link
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 18